Kyk jou bangwees in die oë.

Ons is almal bang om oor sekere dinge te praat of te skryf. Maak nie saak of dit goed of sleg is nie.

Die ses weke van “face your fears het Maandag afgeskop met ‘n harde knal.

Ek het die volgende net rofweg vertaal:

Vind woorde om jou uit te druk. Geen woord stilte nie.

Jy moet vertel wat binne jou is.

Dis moeiliker om nie te skryf nie.

Jou storie het jou uniek gemaak, as mens wat jy vandag is.

Die eerste wat ons moes doen die week was om vyf verskillende skrywers se skryfwerk te lees en te vertel of daar ‘n reël of stuk is waarby jy aanklank vind.

Daar is drie vrae gegee om te help om te verduidelik hoe jy voel.

Een is bv: Is skryf “werk”? Of te wel hoe voel dit as jy skryf of moet skryf.

Aan einde is daar ‘n skryf oefening wat ons Vrydag instuur. Die stuk mag nie meer as 800 woorde wees nie. Die aanbieder gaan dit lees en terugvoer gee. Daarna kry elke een in klas, van nege ingetekendes, die helfte van die groep se beskrywings om te lees en te vertel wat jy daarvan dink.

Komende begin ek die tweede ses weke lesings om jou Memoirs te skryf.


Posted

in

, , ,

by

Comments

32 reaksies op “Kyk jou bangwees in die oë.”

 1. Dr Christa van Staden Avatar

  Ne? net gisteraand het ek ‘n blog begin waarin ek vertel hoeveel artikels in my drafts is – artikels oor goed waaroor ek op die oomblik nie bang is om te skryf nie, maar beslis bang om te publiseer.

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Dis deel van daardie bang wees. Dis jou skryfwerk of bevindings jy mag dit bekendstel. Daar sal altyd teenkanting of afkraak wees.

   Liked by 1 person

   1. Dr Christa van Staden Avatar

    Ek is meer bekommerd oor die feit dat ons tans in ‘n situasie soortgelyk aan ‘n oorlog is. En dan is daar joiners …

    Liked by 1 person

    1. Toortsie Avatar

     Jy praat waar. Skryf dit solank dit in jou kop is. Hou dit as draft. En dan, wanneer jy weer daarna kyk, skawe jy en publiseer dit wanneer jy gereed voel.

     Liked by 2 people

     1. Dr Christa van Staden Avatar

      Dit gaan nie binnekort gebeur nie. Buitendien, wat gaan my mening help?

      Liked by 1 person

      1. Toortsie Avatar

       Mens weet nooit! Ek het in blogland agtergekom dat daar meer mense is wat dink soos ek. Selfs al voel dit soms dat ek al een is wat op ‘n sekere manier dink.

       Liked by 1 person

       1. Dr Christa van Staden Avatar

        Wat ek wil skryf kan teen my as persoon gebruik word.

        Liked by 1 person

        1. Toortsie Avatar

         Ek por jou maar net effens aan. 😎

         Liked by 1 person

        2. scrapydo2.wordpress.com Avatar

         Mooi Toorts. Christa hou moed, moenie opgee nie al maak jy dit nie nou openbaar nie. Jy is besig om die geskiedenis te verwoord, wat baie belangrik is vir nageslag.

         Liked by 1 person

        3. scrapydo2.wordpress.com Avatar

         Ek verstaan, veral in jou posisie as navorsers kan daar beslis groot teenkanting kom.

         Liked by 1 person

        4. Dr Christa van Staden Avatar

         Presies net so. Kyk maar na die geval met die neurologie prof. Ek lees, luister, hoor, leer en bly stil.

         Liked by 1 person

       2. scrapydo2.wordpress.com Avatar

        Stem saam. Voel party dae dis nie die moeite werd om te skryf en tog kom daar gereeld tog dinge verby wat mens weer inspireer om voort te gaan.

        Liked by 1 person

      2. Toortsie Avatar

       O en dit gee dalk iemand anders die moed om ook op te staan. 😁

       Liked by 1 person

       1. Dr Christa van Staden Avatar

        Ai Toortsie, dit gaan oor die pandemie. En ek gaan my nie daaroor uitlaat nie.

        Liked by 1 person

        1. Toortsie Avatar

         Dis beter ja.

         Liked by 2 people

        2. scrapydo2.wordpress.com Avatar

         Weet jy, ons moes oor pandemie skryf in ons skryfklas. My siening was totaal anders as die klomp ou tantes omdat hul nie werklik in aanraking gekom het met omstandighede wat ‘n probleem is nie.

         Liked by 1 person

      3. scrapydo2.wordpress.com Avatar

       Netso. Ek het bv ‘n stuk geskryf en gepubliseer en my Familie het reguit gesê dis nie so nie of dit was nie so erg nie. Dis waar die probleme begin met inligting.

       Liked by 1 person

       1. Dr Christa van Staden Avatar

        Presies, en dan vergeet hulle dat mens goed verskillend beleef.

        Liked by 1 person

    2. scrapydo2.wordpress.com Avatar

     Ek, hoor wat jy sê, selfs familie kan mens goed in die rug steek of probleme veroorsaak.

     Liked by 1 person

     1. Dr Christa van Staden Avatar

      Dit is waar, dus is ek versigtig met wat ek publiseer, selfs waaroor ek praat.

      Liked by 1 person

 2. Aletta - nowathome Avatar

  Dit klink vir my na hard werk Ineke! Sterkte 💕

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Nie regtig hard werk nie dis meer geestelike inspanning wat my nogal kan vang. Selfs Trompie het vanoggend by my kom staan vir n bietjie aandag omdat ek so intens besig was om te konsentreer op wat ek skryf. Dis hy wat my weer teruggebring het na werklikheid.

   Like

    1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

     Hul is regte life lines.

     Like

 3. Toortsie Avatar

  Ek stel baie belang in hierdie pad. Toe ek my kinderjareboek geskryf het, was daar baie rou en eerlike stukke in, veral een spesifieke hoofstuk oor my ma. Ek moes dit skryf, maar ek het geweet dat ek dit nooit sou publiseer vir alle oë nie. Daar was ook baie skerp en reguit stukke wat mense kon seermaak in, wat ook nodig was dat dit geskryf moes word. Soos wat ek dit herhaaldelik oor en oor gelees het, het ek dit sagter gemaak. Dink ek moet hieroor blog.

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   By my dieselfde. Die deel van my getroude lewe wat nie werklik vir almal se oë bedoel is nie. Ek voel ook dat die meeste weerstand kom van mense na aan jou omdat hul nie werklik besef of weet hoe dit is of was nie. Dis juis daaroor wat die kursus doen.

   Liked by 1 person

 4. Om te skryf oor dit wat jou ontstel – toortsie.com Avatar

  […] Scrapydo is tans besig om ‘n kursus te doen oor hoe om oor jou pyn, jou bangwees te skryf. Ek dink dit moet ‘n wonderlike kursus wees, want geen mens word pyn of vrees gevrywaar nie. Ja, ons kan dit ontken, of wegpraat, maar jy is ‘n supermens as jy geen pyn of vrese het nie, dink ek. Christa noem toe in die kommentare dat daar dinge is waaroor sy nie bang is om te skryf nie, maar versigtig is om te publiseer. […]

  Liked by 1 person

Laat ‘n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op ‘n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: