Maandag=Wasdag 34 :Musiek

Die hele week sing ek in my gedagtes die volgende liedjie

Dit reën hier aanmekaar. Wens ek kan bietjie oorstuur na die dele waar dit so droog is.

Musiek was nog altyd baie belangrik in my lewe. Van kleins af het ek, as die geleentheid daar was, musiek geluister. Toe ek student was het ek “seven singles” (vertaal: sewe enkelinge? Wat sou jy voorstel!) gekoop van my geliefkoosde sangers. Freddy Quinn, Bing Crosby, Dean Martin. Freddy was lank my beste sanger. Ek was nog nooit vreeslik mal oor vrouens se singery nie.

Toe ek my eerste geldjies verdien het, het dit beter gegaan. Radio met musiek, platespelertjie en plate, bandspeler en daarmee het hope bande met musiek gekom. My man was ook musiek-mal. Hy het gereeld vir my ‘n bandjie met romantiese liedjies gestuur, toe ons nog gevry het. Hy het meer van Slim Whitman gehou en dan natuurlik boeremusiek. Dan Hill se musiek was sy geliefkoosde orkes. Ons het een aand Hansie Rood in Standerton gaan luister, dit met ‘n my man wat nog nooit so-iets bygewoon het nie. Hy was in die sewende hemel om dit te kon gaan luister

 Ooooo, die liewe boeremusiek het amper tot ‘n egskeiding gelei. My man het die musiek opgesit, op sy hardste. Uitgestap tuin toe en ek het met die “lawaai” in die huis gesit!

Ek het eendag vir hom ABBA se “Voulez vous” opgesit, kliphard! Was hy kwaad vir my! Hy was woedend dat ek sulke musiek speel en dan nog kliphard ook.(Dit was nog in die begin maande van my huwelik dat ons die onderonsie gehad het.) Van klip gepraat, sy laaste geliefde boeremusiek was Klipwerf-boereorkes se stukke.

Musiek is terapie vir die siel. Dit kan mens kalmeer, opwen, of net laat ontspan. Sonder woorde is natuurlik heerlik om mee te ontspan. Klassieke musiek is natuurlik die beste medisyne vir n deurmekaar gemoed.

Ek het ook die voorreg gehad om na geliefde Afrikaanse sangers se optredes te gaan. Dit was nog in die jare 1972+ toe daar nog getoer is deur die land.

Daar was Gert Potgieter wat almal met die hand kom groet het gedurende die pouse en ook na sy optrede.

Groep twee het opgetree, daarom het ek hulle Reën, Reën lieflike reën gebruik.

Gé Korsten wat nou nie te hoog op my geliefde sanger lysie was nie het ek ook hoor sing. My vriendin was hul bure toe hul opgegroei het. Die wagte wou gladnie hê dat my vriendin agter die skerms met hom praat nie. Ons VLU op Secunda het hom vir n opvoering genooi. Hy was toe darem heelwat ouer en hy kon meer vryelik rondbeweeg. Hy was ‘n heel aangename mens gewees. Ons het hom beslis baie waardeer en geniet.

Randall Wicomb en sy vrou Koba het ook ‘n besondere opvoering gegee toe ek nog in Secunda was.

My gedagtes spring nou vreeslik rond omdat daar telkens nog ‘n persoon, wat ek gesien het, opkom. Onthou ek was maar n Bosveld nooi gewees wat lank op Potgietersrus(Mokopane) gebly het.

Lucas Maré met sy Ek sou kon doen met n miljoen, het sommer so tussen die tafels geloop en gesing en met mense gepraat. Die aand was Laurika Rauch ook daar. Statig en ernstig soos net sy maar is. Toe sy Blou begin sing het van die ongeskikte mense opgestaan om iets te drinke te gaan kry. Daar is vooraf gevra dat mense nie moet rondloop terwyl die kunstenaars optree nie. Sy het opgehou met sing en gesê sy kannie atmosfeer skep as mense nie stil sit en luister nie. Sy wou summier ophou met haar optrede.

Chris Cameleon het op sy CD wat ek laat teken het geskryf dat Bertus gou moes terugkom; die opvoering was op Bertus se verjaarsdag in 2006/7?

Dozi wat bietjie laat opgedaag het en nie te nugter was nie het ook ‘n klomp ouens wat agter in die saal saam gesing het beveel om op te hou met saamsing. Hy doen die opvoering op sy eie, het nie hulp nodig nie.

Ek het Matthys Roets twee keer sien optree. Ek hou baie van sy manier van sing en ook sy stem.

Die laaste persoon wat ek in Suid Afrika gesien het was Nataniël. Wat n belewenis. Hy en Chris Cameleon het darem maar fantastiese verhoog peroonlikhede. Nataniël is baie fyn met sy waarnemings en hoe hy dit verwoord.

Ek hoop vandag se wasdag het jou lekker rustig gemaak en laat terugleef na die goeie ou dae.

Lekker skryf en sien/hoor jou weer.

Die volgende het weer lekker saam gekuier met hul rydinge.

Appeltjie

https://appeltjie.wordpress.com/2020/11/02/maandagwasdag33-ryding/

Kameel

https://kameel179438031.wordpress.com/2020/11/04/kameel-ryding/

Tannie Frannie

https://frandr.wordpress.com/2020/11/07/maandagwasdag-no-33-ryding/


Posted

in

, , ,

by

Comments

18 reaksies op “Maandag=Wasdag 34 :Musiek”

 1. Anonimicus Avatar
  Anonimicus

  As mens net daai reën met ‘n muis oor die rekenaar kon trek tot in Ladismith, Loxton, Calvinia of selfs tot in die dorre Worcester-Robertson Karoo waar een dam faal op ses persent terwyl Stettynskloof en Fairy Glen in neen nag volgeloop en oorgeloop het,

  Liked by 1 person

 2. Anonimicus Avatar
  Anonimicus

  Bedoel Carnarvon

  Liked by 1 person

 3. Kameel Avatar

  Jitte jy het sowaar baie opvoerings bygewoon. Ek was mos maar ‘n Elvis fan… hier en daar na ‘n Afrikaanse sanger geluister.

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Beste is dat meeste in Potties was. Dit was altyd een van die hoogtepunte as sulke kunstenaars kom kuier het. Ek was nooit n ruk en roller nie. My pa was maar konserwatief en het nie toegelaat dat ons luister nie. Radio was syne en ons het nie sonder hom geluister nie. Net Vrydagaande LM radio vir n uur geluister.

   Liked by 1 person

 4. […] het hierdie uitdaging geplaas. En dit kan nie nader aan my hart lê […]

  Like

 5. appeltjie Avatar

  Wat sal my lewe sonder musiek wees. Daar is nou al in seker 4 blogs geskryf oor musiek. Hier is hoe ek leer orrel speel het. Dankie vir al jou uitdagings.

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Groot plesier en dankie vir jou saamskryf. Ek het jou stuk gelees en dit geniet om van jou orrelspelery te lees.

   Like

 6. Tannie Frannie Avatar

  Aaa, dis ‘n heerlike onderwerp, eintlik genoeg vir ‘n hele maand se stories! Randall se “Rooi rok” het my nou skoon nostalgies…

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Stem saam met jou. Eintlik is daar so baie om te skryf. Sê mos hoe meer ek dink hoe meer kom tevoorskyn en elke geleentheid het sy eie ervarings opgelewer. Randall is ook n besonderse mens. So rustig en innemend gewees. Ek het Amos van der Merwe se boek Kleur, my lewe, my lied gekoop wat hy oor Randall geskryf het.

   Liked by 1 person

   1. Tannie Frannie Avatar

    Het nie geweet van die boek nie, dit sal baie interessant wees.

    Like

    1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

     Ek het die boek by Amos self gekoop. Hy het ook n baie goeie boek oor Eugene TereBlanche geskryf. Dis Autobiografië wat nogal mens se oë oopmaak.

     Liked by 1 person

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Dankie nounet lekker gelees.

   Like

 7. Kameel – Musiek – Kameel se gebabbel Avatar

  […] Scrapy se Maandag =Wasdag Uitdaging. No 34 […]

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Dankie Frannie, gaan vanaand rustig lees.

   Like

 8. Tannie Frannie Avatar

  Liewe Scrapy, kyk net hoe mooi skryf Blogfluit oor hierdie tema! https://wordpress.com/read/feeds/47262316/posts/3023006476

  Like

  1. scrapydo2.wordpress.com Avatar

   Ek het gaan lees. Dis pragtig soos sy die musiek beskryf so is hare skrywe. Dankie dat jy die skakel gestuur het. gaan hom sommer by my lysie isit.

   Liked by 1 person

Laat ‘n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op ‘n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: